Onderhoud hout

Regelmatig onderhoud van parket is belangrijk

 

Een goed onderhouden parket wordt met de tijd mooier. Het hout behoudt zo de natuurlijke warmte, mooie uitstraling, slijtvastheid en gaat dus langer mee. Onze parketvloeren worden afgewerkt met olie, vernis, boenwas of hardwax. Afhankelijk van het type vloerafwerking, gebruikt u een aangepast onderhoudsproduct.

Olie en Hardwax

 

Tijdens de eerste 15 dagen

Tijdens deze periode droogt de parketolie ‘tot in de kern’. Daarom raden we het volgende aan:

 • Het geolied oppervlak regelmatig afstoffen (met bezem of stofzuiger)
 • Vlekken en kleine sporen verwijderen met natuurlijke zeep van Blanchon, met een goed uitgewrongen (nooit druipende) doek
 • Vier weken wachten voor een eerste reiniging zodat de hardwaxolie perfect tot in de kern uithardt.

 

Gewone reiniging

Nat vegen met natuurlijke zeep van Blanchon, verdund in een verhouding van 75ml voor 5l water. Wekelijks in ruimtes waar weinig mensen komen tot eventueel dagelijks in ruimtes met veel beloop. De natuurlijke zeep van Blanchon is van 100% natuurlijke oorsprong, reinigt het parket diep en verlengt de levensduur.

 

Onderhoud

Eén tot twee maal per jaar een heel dunne laag onderhoudsolie van Blanchon op het afgestofte parket aanbrengen. Afvegen met een schone en droge katoenen doek om een matte glans te verkrijgen. Op druk belopen plaatsen kan extra worden geolied.

Vernis / Lak

 

Het onderhoud van een verniste of gelakte vloer is zeer eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen met een goed uitgewrongen doek is voldoende. Gebruik in het dweilwater een geschikte parketcleaner zoals Bona, maar zeker geen agressief detergent of een product met amoniak of siliconen. Door driemaal per jaar een polish op de vloer aan te brengen, wordt uw parket extra beschermd.

Boenwas

 

Een goed geboende vloer ziet er fantastisch uit maar vraagt het meeste onderhoud. Het is aangeraden uw parket maandelijks goed te polieren met een boenmachine en eventueel een klein laagje extra boenwas aan te brengen. Om het jaar is een groot onderhoud nodig: verwijder eerst de oude boenwas en breng daarna een nieuwe laag natuurlijke terpentijn- bijenwas aan.

Het is belangrijk om steeds hetzelfde merkproduct te gebruiken als het product dat toegepast werd op de slijtlagen. Deze producten vullen elkaar perfect aan en vermijden matte vlekken, vegen, verkleuringen of het minder effectief maken van de slijtlagen.

Gouden tips voor vele jaren parketplezier

 • Een kwaliteitsvolle mat aan de ingang van de ruimte houdt stof en grind tegen.
 • Hout heeft een gezond klimaat nodig: een omgevingstemperatuur van 19-21°C en een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50 tot 65% zijn ideaal.
 • Laat geen water of andere vloeistoffen op het geolied parket staan (bloempotten goed isoleren).
 • Laat gemorst eten of drinken niet in de vloer trekken, maar verwijder het onmiddellijk.
 • Gebruik geen overvloed aan water als u de vloer schoonmaakt en vermijd contact met bijtende chemische producten.
 • Bedek het parket niet met plastiek of beschermende dekzeilen, leg geen tapijten op het gehardwaxolied parket gedurende de eerste 14 dagen na afwerking.
 • Verplaats geen zware meubels door ze te verschuiven.
 • Breng aangepaste bescherming aan (vilt) onder tafels en stoelen.